FAQ MALAY

1. Bolehkah anda terangkan apakah itu NAGTEL?
Nagtel adalah perintis Syarikat Telekom MNC dalam teknologi telefon awan.

2. Bagaimana Nagtel adalah berbeza daripada syarikat-syarikat telekomunikasi yang lain?
Nagtel menawarkan teknologi telefon awan sejak 2009 untuk generasi akan datang  di banyak negara. Nagtel tawaran penyelesaian untuk rumah anda / pejabat / telefon bimbit...


3. Adakah Nagtel sebuah syarikat telefon bimbit yang baru?

Nagtel bukan sebuah syarikat telefon bimbit. Ia tidak menawarkan apa-apa kad sim. Tetapi teknologi Nagtel berfungsi dengan semua telefon bimbit. Tidak kira apa jua sambungan kad sim yang anda mempunyai.


4. Apakah nombor yang Nagtel menawarkan?

Kami menawarkan 03-nombor seperti Telekom Malaysia. Kami juga menawarkan 10 digit rangkaian Nagtel nombor secara panggilan PERCUMA.


5. Berapakah sewa bulanan anda setiap bulan?

Nagtel menawarkan sambungan telefon tanpa apa-apa sewa bulanan. Semua perkhidmatan kami adalah pra-bayar. Jika anda perlu panggilan masuk PSTN – nombor Telekom Malaysia maka anda perlu bayar RM 19 sewa sebulan untuk panggilan tanpa had.


6. Apakah tempoh kontrak Minimum bagi talian telefon Nagtel?

Nagtel menawarkan sambungan telefon tanpa apa-apa kontrak. Anda boleh menggunakan talian telefon untuk 1 hari untuk seumur hidup tanpa apa-apa sewa bulanan atau kontrak.


7.Adakah Nagtel akan semak kredit saya?

Nagtel tidak semak kredit anda. Walaupun anda mempunyai kredit yang buruk atau bermasalah disebabkan oleh keadaan yang tidak dijangka, kami masih menawarkan telefon / Faks sambungan untuk rumah anda / pejabat dan telefon bimbit.


8.Berapa lamakah pendaftaran Nagtel untuk nombor sambungan dan talian telefon?

Nagtel menawarkan telefon / Faks talian dengan serta-merta. Ini akan mengambil masa maksimum 5 minit sahaja.


9.Telekom Malaysia dan Syarikat-syarikat telefon yang lain mendakwa bahawa mereka tidak mempunyai infrastruktur atau kabel untuk talian telefon  untuk pejabat atau rumah. Adakah Nagtel mungkin?

Nagtel telah menyediakan sambungan talian tetap ke pejabat-pejabat yang banyak di mana mereka telah menggunakan telefon bimbit sebagai nombor pejabat mereka. Kami juga tidak akan mengecajkan apa-apa bayaran bagi menyediakan talian telefon/Faks sebagai infrastruktur kos.


10. Saya seorang usahawan kecil / usahawan tidak mampu untuk mempunyai sebuah pejabat yang khusus, tetapi saya masih memerlukan beberapa nombor 03-KL dan talian telefon untuk perniagaan dan nombor 03-KL untuk talian Perkhidmatan Faks, bagaimana Nagtel boleh membantu dalam senario ini?

Nagtel menawarkan nombor 03-KL kepada sesiapa sahaja di KL atau di mana-mana di Malaysia atau di 230 negara yang lain. Anda mungkin dapat membeli  telefon / Faks nombor prabayar sistem untuk perniagaan tanpa apa-apa kontrak atau komitmen. Anda boleh membeli nombor 03-KL untuk telefon mudah alih pertama di Malaysia. Pelanggan anda tidak akan tahu bahawa anda tidak mempunyai pejabat, kerana anda mempunyai talian tetap nombor telefon dan Perkhidmatan Faks.


11. Bagaimana kita membayar bil-bil bulanan, jika saya tidak mempunyai pejabat – Bagaimana anda boleh menghantar bil? 

Semua talian telefon dari Nagtel adalah prabayar. Anda boleh tambah jumlah yang diperlukan pada pilihan anda. Tanpa sewa bulanan dan anda boleh menggunakan top-up kepada mana-mana tempoh. Anda mungkin dapat mengawal kos dengan belanjawan. Anda boleh top-up melalui online atau dengan deposit tunai dari bank.


12. Saya melakukan perniagaan di India dan China –  Bolehkah anda  memberi Nagtel Telefon / Faks sambungan dengan nombor 03-KL ?

Ya, kami boleh menawarkan talian telefon / Faks untuk mana-mana bahagian dunia dengan nombor 03-KL. Anda atau pelanggan anda boleh menghubungi Pejabat Antarabangsa anda tanpa sebarang caj IDD dan panggilan dalam negara-negara yang lain adalah percuma. Jika anda dan pejabat anda / sanak-saudara keluarga di negara lain mempunyai talian telefon Nagtel – maka anda berdua boleh mendapatkan panggilan masuk dan keluar tanpa had dengan percuma 24 jam.


13. Saya sering melancong ke luar negara. Adakah Nagtel mempunyai sebarang penyelesaian untuk mengurangkan bil perantauan saya?

Nagtel adalah syarikat hanya menawarkan aplikasi percuma di iOS / Android / Windows Phone / Blackberry & Symbian. Muat turun aplikasi dan mula memanggil dari mana-mana Malaysia atau mana-mana negara yang lain tanpa apa-apa caj perantauan. Semua panggilan ke nombor mana-mana di Malaysia adalah hanya 0.05 sen sahaja selama 30 saat. Tidak ada kad sim lebih banyak bertukar-tukar juga. Laman web kami  boleh didapati di setiap negara. Apa yang anda perlukan adalah data mudah alih atau wifi.


14. Saya menggunakan telefon tertentu / Faks nombor selama lebih 15 tahun. Saya tidak mampu untuk menukar nombor-nombor ini. Bagaimana Nagtel boleh memainkan peranan untuk perniagaan saya?

Nagtel boleh menawarkan dua jenis penyelesaian...

     1. Nagtel menawarkan Telefon percuma / talian Faks dengan nombor yang sama apa yang anda telah menggunakan selama bertahun-tahun. Dengan menggunakan telefon ini anda boleh membuat panggilan dan menjimatkan bil-bil anda sehingga 300-500 kali seperti tarif dari 0.30 sen hingga RM2. Di samping itu, anda akan mendapat tambahan Telefon / Talian Fax untuk pejabat anda / telefon kediaman tidak berbunyi NADA SIBUK kepada pelanggan anda. Semua talian telefon yang ditawarkan oleh kami tidak mempunyai sewa.

    2. Anda boleh dapat menukarkan nombor Telekom Malaysia yang sedia ada kepada rangkaian kami. Kita boleh memudahkan pemindahan ini di bawah program nombor mudah alih.

 
15. Jika anda memberikan tambahan Telefon / Faks talian tanpa kos yang baik. Tetapi nombor apa ia akan memaparkan kepada pelanggan saya apabila mereka menerima panggilan dari telefon Nagtel? 
Nagtel memasang talian telefon dan mengubahsuaikan nombor mengikut pilihan anda. Anda boleh mengubahsuaikan perniagaan anda dengan nombor telefon bimbit / nombor atau nombor peribadi pilihan anda. Pelanggan akan melihat paparan bilangan pilihan anda sahaja.


16. Berapakah anda megenakan bayaran setiap bulan untuk dengan mendapatkan tawaran pilihan ID PEMANGGIL atau nombor peribadi ke Nagtel Telefon / Faks ?

Nagtel boleh menawarkan nombor peribadi atau ID PEMANGGIL atau pilihan mudah alih secara percuma.


17. Bagaimana tarif Nagtel  selain daripada Lembah Klang?

Saya mempunyai ramai pelanggan di Malaysia Timur dan negara-negara asing, tarif semasa adalah sangat mahal. Nagtel menawarkan kadar tarif sen 0.05 bagi mudah alih rangkaian di seluruh Malaysia. Selain Malaysia kadar caj adalah sama bagi beberapa negara-negara seperti Singapura / India / China / UK / USA / Kanada dan negara-negara yang lain.

 

18. Adakah Nagtel mengambil apa - apa deposit keselamatan IDD, yuran pemasangan atau bayaran satu masa pengaktifan seperti syarikat-syarikat telekomunikasi yang lain?
Nagtel menawarkan semua  Talian Telefon / Faks  dengan panggilan IDD, dan tiada yuran pemasangan atau bayaran satu masa pengaktifan untuk pengguna di bawah pelan SMART.

 

19. Mengapa Nagtel menawarkan 30 saat tarif, di mana kebanyakan syarikat menawarkan tarif 1 minit.
Menurut kajian hari ini, kebanyakan panggilan berakhir dalam 30 saat pertama jika orang yang memanggil tidak menerima panggilan atau jika panggilan mel suara. Memastikan bahawa  kami menawarkan 30 saat bil, supaya pelanggan boleh menjimatkan nasib yang banyak melalui kaedah bil yang baru ini.

 

20. Bolehkah saya dapat beli telefon Nagtel dan hantar kepada saudara-mara saya di luar negara, jika Ya bagaimana mereka akan melanggani telefon? Adakah mereka memerlukan pengetahuan teknologi maklumat?
Talian telefon Nagtel semua dilengkapi dengan sedia untuk memanggil dengan kemudahan IDD. Apa yang mereka perlu lakukan adalah kaji kuasa peti telefon dan menyambung wayar ke internet semudah 123.


Featured Services

Cloud Telephony

World Wide Hotline Services

Virtual Number in 75 Countries

Unlimited Calls to 100 Countries